Stichting van de Sande steunt het komende filmfestival

Aan: Stichting van de Sande
Vlissingen, 30 augustus 2023

Nog een kleine twee weken te gaan, dan start de 25e editie van Film by the Sea en is Vlissingen tien dagen lang filmhoofdstad van Nederland.
Mede dankzij jullie steun  verwachten we van 8 tot en met 17 september een fantastische jubileumeditie te kunnen vieren. Met grote toewijding en enthousiasme heeft ons festivalteam de afgelopen maanden gewerkt aan de totstandkoming van een breed en divers programma, waarin dit jaar ruim 150 lange en korte films te zien zijn. Het overgrote deel bestaat uit Nederlandse premières, waarvan zo’n 30% eigen import is.

Ook biedt het festival een gevarieerd randprogramma en diverse specials. We staan stil bij de excuses voor het slavernijverleden met de vertoning van de serie Hoe duur was de suiker in aanwezigheid van auteur Cynthia McLeod. In het nagesprek zal ook specifiek worden ingegaan op de commotie rond de Vlissingse excuses en het omstreden slavernijmonument, dat tijdens het festival te zien is in de hal van festivalbioscoop CineCity.

Ongeveer 50% van alle films die tijdens Film by the Sea te zien zijn, werden gemaakt door vrouwen of vertellen vrouwenverhalen. Daar staan we aan het begin van het festival bij stil in de talkshow Vrouw en film, waaraan o.a. filmmaker Nouchka van Brakel deelneemt, één van de eerste vrouwelijke Nederlandse filmmakers. Haar gerestaureerde klassieker Van de koele meren des doods is ook te zien.

Daarnaast besteden we aandacht aan (verfilmingen van) graphic novels, o.a. middels een talkshow en de wereldpremière van de Nederlandse speelfilm Toen we van de Duisters verloren. In de Sint Jacobskerk vindt een filmconcert plaats met de stille klassieker Blackmail van Alfred Hitchcock, op het strand vertonen we Pirates of the Caribbean, en op de Oude Markt Le fabuleux destin d’Amélie Poulain en de sing-a-long versie van Mamma Mia!.

Een vakjury onder voorzitterschap van actrice Monic Hendrickx gaat acht boekverfilmingen bekijken en bepaalt wie de winnaar wordt van de Film & Literature Award. Daarnaast zijn er tijdens het festival een Jongerenjury en een International Student Jury actief, en worden in het programmaonderdeel Zeeuws Licht ruim 25 kort en lange Zeeuwse films vertoond, die meedingen naar diverse Zeeuwse filmprijzen.

Onze eregast is dit jaar de Duitse actrice Nastassja Kinski, wier nieuwe film Dark Satellites zijn internationale première (in competitie) beleeft tijdens Film by the Sea. Ook de klassieker Paris, Texas, een van haar bekendste films, is te zien tijdens het festival. In een door Volkskrantjournalist Floortje Smit gemodereerde talkshow zal Kinski praten over haar lange en gevarieerde filmloopbaan.

Ook voor professionals heeft Film by the Sea dit jaar weer het nodige te bieden. Tijdens de Contactdag voor de filmbranche praten bioscoopexploitanten, filmdistributeurs en producenten over de vertoningskansen voor Nederlandse films. Bij Van boek naar doek pitchen boekuitgevers verfilmingsrechten aan producenten, en tijdens de tweede CineZee Industry Day komen professionals van binnen en buiten de provincie Zeeland samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Ook vindt voor de derde keer een vijfdaagse scenarioworkshop plaats.

Last but not least vieren we onze jubileumeditie met een aantal fijne feesten. Zo treden dit jaar Kid Creole & The Coconuts, Mia Nicolai, Veras, Jessica Manuputty en deejay Isis op. Het complete programma van Film by the Sea 2023 is te vinden op op https://www.filmbythesea.nl/. Bijgevoegd is tenslotte onze definitieve begroting met dekkingsplan.

Hopelijk heb ik je hiermee naar genoegen geïnformeerd en zien we elkaar tijdens het festival.
Met vriendelijke groet,
Jan Doense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *